Miten johtaa miljoonaa ihmistä?

Miten johtaa miljoonaa ihmistä, johtamalla yhtä. Näin tiivisti Sun Tzu ihmisten johtamisen opin yli 2500 vuotta sitten kirjoitetussa teoksessa Sodankäynnin taito. Kysymys on mittakaavasta. Sinun tai Osuuspankin työntekijöiden käyttäytyminen ei juurikaan eroa toisistaan. Voit johtaa satoja tai tuhansia ihmisiä samalla tavalla kuin yhtä ihmistä tai pienryhmää. Ratkaisevaa on miten yksi ihminen ja pienryhmä käyttäytyy. 

Pienten yksityiskohtien merkitys on samanlainen pienessä ja suuressa mittakaavassa. Se on skaalautumista, fysiikan laki. Sitä ei oikein voi vastustaa. Big Data ei löydä pieniä asioita, vaan ne löytyvät laadullisen lähestymistavan ja pienten aineistojen avulla. Etnografian ja sosiologisen mielikuvituksen avulla. Katsomalla maailmaa eri näkökulmista, sellaisista joihin et ole tottunut, jotka olet unohtanut tai joista et ole edes tiennyt. Tätä kautta löydetyt havainnot ja oivallukset voidaan muuttaa ymmärrykseksi ja suunnitelmaksi. Ja jos haluaa, voi tätä organisaatiota uudistavaa käsitystä skaalata big datan avulla suureksi suunnitelmaksi. Se on strategista ajattelua, juuri sitä mistä Sodankäynnin taidossa on kysymys. Ei sodasta tai taistelusta, vaan toimintatavasta, jolla autamme sinua saavuttamaan tavoitteesi mahdollisimman tehokkaalla - ja luovalla - tavalla.

Niinpä myös asiakasymmärrystä voi tutkia pienessä mittakaavassa ja skaalata tulokset suureen kuvaan tai omaan liiketoimintaan. Tässä on myös Reset Solutions yrityksen toiminta-ajatus. Oleellista eroa pienen ja suuren välillä ei ole, kaikki skaalautuu ylös ja alas. Pienet aineistot tarjoavat suurta ymmärrystä, siitä miten organisaation toimintaa voidaan uudistaa tai yrityksen brändiä voidaan hallita. Pienet aineistot ovat kuin tanskalainen pragmatismi, tapa jonka avulla yhteiskunnalliset muutokset saadaan aikaan. Silloin ei vain jämähdetä keskustelemaan ylevistä periaatteista, kuten valinnanvapaudesta tai noin paristakymmenestä maakunnasta. Tanskalaisen pragmatismin toi esille Helsingin Sanomien toimittaja Annukka Oksanen kolumnissaan. Mikä sitten onkaan varminta tietoa; kenties usko siihen mitä teet. Menestys nousee pienuudesta, mutta kun se tulee, kaikki on suurta. 

Kommentit

Suositut tekstit