Ei Toyota ja Lean, vaan sienet ja rihmastot
Tämän kirjoituksen innostus syntyi juhannusaaton aamulla televisiosta tulleesta Sienien maailma dokumentista.
Sienillä on enemmän big dataa kuin Amazonilla tai Googlella yhteensä on tai koskaan tulee olemaan. Ne ovat myös small datan mestareita. Sienet ovat selviytyneet maailmassa satoja miljoonia vuosia ja olivat maapallomme ensimmäisiä eläviä asukkaita. Alussa sienet sananmukaisesti söivät kiveä hajottaen sitä mineraaleiksi. Siten ne loivat perustan kasvillisuuden syntymiselle ja myös ihmisen kehitykselle. Ne hajottavat myös tulehdusta, jätteitä ja jopa syöpää.
Sienet ovat kuin kuhiseva kaupunki tai jalkapallo-ottelun yleisö: uutta energiaa hakeva orgaaninen kokonaisuus. Johtamisen ydinajatus ei ole se miten tehokkaasti tai laadukkaasti ihmiset saadaan toimimaan palvelun kokoonpanolinjalla, vaan se miten rihmastot eli ihmiset heidän tunteet, tiedot ja ambitiot saadaan orgaanisesti toimimaan. Kasvu ja kehitys riippuvat ympäristöstä ja siihen ympäristöön voidaan vaikuttaa ihmisten johtamisella. Kun ihmisille mahdollisestaan distruptiivinen elinympäristö, leviää hyvän elämän ainekset organisaatioiden lisäksi koko yhteiskuntaan.
Luovat organisaatiot kukoistavat, kun niiden rihmastot leviävät itsestään. Johtamista ei silloin tarvita, kuin luomaan toiminnalliset kehykset ja sidokset. Luovuus tarkoittaa väistämättä tuhoa – se syö jotain edestään. Siten sienien rihmastot sopivat hyvin luovan johtamisen vertauskuvaksi. Luovuus ottaa tilaa. Se on rytmiä, joka hakee elämän tasapainoa. Painopisteen vaihtaminen on erityisen tärkeää kun toimitaan pienryhmissä. Ryhmien dynamiikassa keskeistä on ymmärtää se, että ne eivät ole yhdessä tasossa, vaan kerroksellisesti, kuten sienien rihmoissa. Olennaista on kiinnittää huomio eri tasoihin ja rihmojen välisiin kohtiin. Oivallus muuttuu ymmärrykseksi ja lopulta suunnitelmaksi.
Kommentit
Lähetä kommentti