Pelkäätkö Big Dataa?


Älä pelkää turhaan. Saamme pidemmät lomat ja enemmän aikaa läheistemme ja ystävien kanssa. Kenties törmäämme uuteen ihmiseen, jota ei muuten ennättäisi tavata. Mikä voisi olla sen parempaa? Elämänlaatu paranee ja voit downshiftata luvan kanssa. Ehkä joudut tinkimään osasta eduistasi, mutta oleellista on ajatella sitä, mitä saat tilalle -  aikaa. Koko ajan kuluvan ajan valuoiminen unohtuu meiltä usein, kun riennämme jonoon ja toiseen. Aika kuluu hetki hetkeltä ja kuluttaa meitä. Niinpä tervehdi ilolla Big Dataa ja tekoälyä. Ne ovat moderni pesukone, joka vapauttaa meidät ajattelemaan, olemaan ja tekemään enemmän. Arjen onni on mahdollista – se on laatua. Danny ja Kuusamo ei ollutkaan vain teoriaa.

Kun Big Data on vapauttanut sinut, käännä katseet Small Dataan. Kolme viisasta professoria kirjoitti tammikuun lopulla Harvard Business Review –lehdessä miten tekoäly muuttaa johtamista. Tekoäly nappaa itselleen raa´an tiedon käsittelyn ja prosessoinnin. Kärjistetysti: sinun ei tarvitse enää naputtaa exceliä viimeiseen tuntiin asti tai tuijottaa numeroita etsiessäsi sitä pientä syy-seuraussuhdetta valtavasta aineistosta, vaan voit keskittyä ajatteluun, luovaan ongelmanratkaisuun ja olemiseen kanssaihmisten kanssa. Tulevien modernien johtajien työkalupakkiin kuuluu suurempi painotus pehmeään johtamiseen ja sieltä löytyy välineitä käyttäytymisen, yhdessä toimimisen ja persoonallisuuksien johtamiseen sekä erityisesti siihen, miten yksilöt saavuttavat yhdessä asetetut tavoitteet. Tässä kontekstissa painottuu innovatiivisuus ja jatkuva alttius sopeutua muutoksille.

Tulevan ”älykkään” organisaation tunnusmerkit lähtevät Small Datasta, laadusta ja pienryhmistä. Nöyrä, mutta itsevarma työntekijä motivoituu vapaudesta ja siitä tilasta minkä Big Data tarjoaa. Silloin perinteisiä johtamisoppeja joudutaan uudelleenarvioimaan. Älä siis pelkää Big Dataa, koska se on mahdollisuus, joka nostaa humanismin kehykseen ja agendalle. Kun kiinnität huomiosi arkeen, saat mahdollisuuden viettää enemmän vapaa-aikaa lasten, puolison ja ystävien kanssa tai tehdä uudenlaista arvo-ohjautuvaa työtä. Sen vaikutukset voivat olla mittaamattomia. Tekoäly ja suuret aineistot eivät korvaa ihmistä, yhteisöä ja vuorovaikutusta, vaan korostavat niitä. Suuret aineistot osoittavat sen, mitä me oikeasti tarvitsemme. Muutaman ihmisen ja pienen ryhmän. Samalla tavalla markkinointiviestinnässä, brändin hallinnassa tai innovaatioiden johtamisessa yksilöt ja pienet ryhmät ratkaisevat. Tämä voidaan saavuttaa RESET-palvelumallin avulla.

Kommentit

Suositut tekstit