Elämä on kuin joulukalenteri


Joulukalenteri kertoo meille meidän käyttäytymistä enemmän kuin tiedämme. Se ei ole kuin House of Cards -  sarja, jota voit katsoa odottamatta huomista päivää. Joulukalenteri laittaa meidät odottamaan huomista, joka vähitellen täyttyy joulun riemuksi ja iloksi. Joulukalenteri on pieni arjen valopiste, joka opettaa meille pitkäjänteisyyttä ja motivaatiota.

Siksipä mietin, että miksi meitä ohjataan käyttäytymään addiktiivisesti. Miksi emme jaksa odottaa huomista. Kyse on markkinoille luodusta käyttäytymismallista, joka edesauttaa erilaisten hyödykkeiden käyttöä ja myyntiä. Joku hullaantuu fitnekseen, triathloniin, sovinismiin, viinaan, työhön, instagramiin, facebookkiin, nettiin, vaatteisiin, autoihin, suorittamiseen, kapitalismiin, kunniaan, valtaan. Tieto paitsi vapauttaa meidät, ottaa myös valtaansa. Kun markkinoilla on tarjolla tuotetta, kasvaa kysyntä. Eikä tässä mitään ongelmaa ole. Ongelma syntyy silloin, jos tarjonnan määrä ylittää ihmisen psykologiset rajat. Historioitsija Yuval Noah Harari on kirjoittanut, että ihmiset eivät nykyään kuole nälänhätään ja aliravitsemukseen, vaan syövät itsensä hengiltä. Sokeri tappaa enemmän kuin sodat. Harari väittää, että ihminen on itselleen suurin uhka. Käyttäytymisemme genetiikka ei välttämättä siis kestä loputonta House Of Cardsia. Silloin tulee ikävä lapsuuden joulukalenteria ja kahta kanavaa, vaikka siihen aikaan ei haluakaan palata ja vaikka House of Cards on upea sarja.

Huominen on aina lahja ja jos sen ymmärrämme, jaksaisimme odottaa sitä paremmin. Toivon, että tämä vuosituhat on ihmisten aikaa. Toivon, että johtamisessa korostuu humanistinen orientaatio ja seuraava yhteiskunnallinen murros on humanistinen. Robotit, digitalisaatio ja tekoäly tarvitsevat vastavoiman, joka nostaa meidät addiktioiden suosta. Siinä pintaan nousee yhteisöllisyys, eettisyys, pienet aineistot, laatu, monet eri näkökulmat ja ihminen. Muutos edellyttää yksilöllistymiskehityksen hidastamista ja ihmisten välistä luovaa yhteistyötä. Muutos edellyttää rauhasovittelijaa näiden kahden vastavoiman välille. Se on Suomen seuraavan 100 vuoden tehtävä.




Kommentit

Suositut tekstit